SEÇİMLERİN ANALİZİ!

 

Sonucu merakla beklenen 14 Mayıs tarihi seçimi geride kaldı. Seçimlere %90 gibi çok yüksek katılım oranı ile rekor kıran Türk Milleti demokrasiye ne kadar bağlı olduğunu sandığa giderek tüm dünyaya gösterdi.

Hemde başımızın tacı olan Anne’lerimizin gününde…

Tüm dünya diyoruz, çünkü demokrasi ile yönetilen ve gözümüzde büyüttüğümüz (!) Avrupa ülkelerinde seçime katılım oranları %40-50 arasında olduğunu düşündüğümüzde bizdeki demokrasi kültürü daha iyi anlaşılıyor. Bu yönüyle örnek bir ülkeyiz.

Kendimizle gurur duyalım.

Bu satırları yazdığım anda henüz Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kesin sonuçları YSK taarfından açıklanmamıştı. Sandıkların %99 açılmış görünüyordu.

Belki de siz bu yazıyı Salı günü okurken seçimlerin 2.tura kaldığı açıklanmış olacak.

Neticede sözde kararda milletimizin.

Sonuçlara baktığımızda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  yaklaşık %49 Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise %45, Sinan Ogan’ın %5 oy aldığı bu seçimde “Seçim 2.tura kalır” diyenler haklı çıktı.

Öyle görünüyor ki 15 gün sonra tekrar sandık başına gideceğiz.

Neyse…

Sinan Ogan’ın %5 gibi hatırı sayılır bir oy alması ve 2.turda hangi adayı destekleyeceğini işaret etmesi bize göre yenilecek seçimin en önemli kırılma anı olacak.

Gelelim 600 sandalyeli milletvekilliği seçimine...

Parlamentoda sandalye dağılımı da enaz Cumhurbaşkanlığı seçimi kadar önemli.

Cumhur ve Millet İttifakları arasında salıncak gibi salınan ülkemizde,seçmenler parlamento seçimlerinde Cumhur İttifakı’na oyların yaklaşık %50’sini vererek birinci yaptı.

Yaptı ama Cumhur İttifakı’nın en büyük ortağı AK Parti oy kaybetmeye devam etti.

Şöyle ki 2018 seçimlerinde %41 oranında oy alırken bu seçimde oy oranı %35’lere düştü.

Cumhur İttifakı’nın diğer bileşeni MHP ‘de ise durum pek değişmedi.

2018 seçimlerinde % 11 oy alırken 2023 seçimlerinde bu oranı hemen hemen korudu.

Oysaki kamuoyu araştırmacıları bu seçimde MHP’yi %5-6 bandında gösteriyorlardı. Televizyonlara çıkıp yalan yanlış rakamları açıklayan anketçiler toplumu birkez daha yanıltmış oldular.

Son olarak Cumhur İttifakı’ndan bu seçimde kantara çıkan Yeniden Refah Partisinden birkaç cümle bahsedelim.

Ne yapacağı nasıl bir oy alacağı merak edilen  Fatih Erbakan ittifak içinde ancak kendi parti logosuyla girdiği seçimde 5 Milletvekili çıkardı.

Millet İttifakında bulunan Saadet Partisinin oylarının Fatih Erbakan’a gittiğini söyleyen uzmanların görüşüne katıldığımızı belirtmek isteriz.

Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vermeyen bir çok Saadetlinin, merhum liderleri Necmettin Erbakan hocanın oğlunu bu seçimde meclise taşıdılar.

Gelelim Millet İttifakı’na…

Özellikle ilk turda  Kemal Kılıçdaroğlu’nu Cumhurbaşkanı seçmek için yoğun çaba gösterdiler.6’lı masa tarihi bir hata yaparak gerek Hüseyin Baş’ı ve gerekse Ümit Ozdağı,Muharrem İnce’yi masaya almayarak denklemin dışında tutmasının faturası ağır oldu.

“Gelecek”’ten “Deva” bekleyip “Saadete”e erermiyiz diye beklediler  ama evdeki hesap çarşıya uymadı!

Dememiz o ki, Millet İttifakı bileşenleri olan bir kısmı Ak Parti’den ayrılıp gelen Deva,Gelecek gibi Saadet ve Demokrat partilerinden  yeterli oyu Kemal Kılıçdaroğlu’na vermedikleri görüldü.

Dolayısıyla Millet İttifakı içerisinde bulunan milliyetçi muhafazakar seçmenlerin tercihi bize göre Sinan Ogan oldu.

Sinan Ogan’nın aldığı %5’lik oy oranı incelendiğinde iktidarın seçim meydanlarında yürüttiği “terör” ve “güvenlik” söylemlerinin büyük etkisinin olduğunu düşünenlerdenim.

14 Mayıs seçimlerinde dikkat edilirse Milliyetçi oylarda bir yükselme var.

Bunun sebebi gerek mülteci ve gerekse terör/güvenlik konularının kampanya döneminde yüksek perdeden söylenir olmasının etkisi var.

Türk seçmeni söylenen her sözü konuşulan her konuyu belleğine kayıt edip ona göre tercihini kullanıyor.

Milletvekili seçimlerinde biraz da Millet İttifakını incelersek…

Cumhuriyet Halk Partisi 2018 seçimlerinde %24 oy alırken 2023 seçimlerinde oyunu 1 puan artırabildi. Oysaki siyasi uzmanlara göre bu zamanda oranın çok daha yukarlarda olması gerekirdi. Bunun bir çok sebebi var elbette. İktidarın uzun süre iş başında olması,yıpranmışlığı,ekonomik krizler,işsizlik,deprem gibi faktörler yaşanmışken bu oyların neden artmadığı sorgulanmalıdır.

CHP sadece 169 Milletvekili çıkarabilmiştir ama bunların içinde öğrendiğimize göre 37 Adet seçim ittifakı yaptığı Saadet,Deva,Gecelek ve Demokrat Partinin milletvekilleride var.

Gelelim Millet İttifakı’nın bir diğer ortağı İyi Parti’ye…

Kamuoyu araştırmalarının bir çoğu düne kadar İyi Parti’yi %15-20 bandında gösterdiler. Ne kadar yanıldıklarını bu seçimde birkez daha görmüş olduk.Hepri sınıfta kaldı!

İyi Parti 2018 yılı seçimlerinde yaklaşık %10 oy almışken bu seçimde oyunu hiç arttıramadı.Meral Akşener’in bir oy Kemal’e Bir oy Meral’e isteğini seçmen kabul etmedi. Beklentilerin çok altında kaldı.

Seçmen İyi Parti’nin genel politikalarını,stratejisini beğenmediğini sadece 44 milletvekili vererek gösterdi bize göre!

İyi Parti’liler nerede hata yaptıklarını düşünsünler!

Seçimler ülkemize milletimize hayırlı uğurlu olsun.