Merhaba Değerli Okurlar;

Geçtiğimiz hafta Özgürce HUKUK köşesinde aidat alacaklarından ve Pandemiyi bahane eden komşulardan bahsetmiştik.
Bu hafta ise 5 Nisan Avukatlar Gününü, Değerli Meslektaşlarımın gününü kutlayacağız…
Özverili,
Emekçi,
Fedakar,
Sabırlı,
Gecesini Gündüzüne Katan ,
Yeri Geldiğinde Canını Elinde Taşıyan,
Tüm Avukat Meslektaşlarımın Avukatlar Gününü Kutluyorum…
AVUKATLIK MESLEĞİNİN TARİHİNE BİR KISA BİR BAKIŞ
Avukat sözcüğü eski Yunanca'da,
Üstün,
Ayrıcalıklı,
Güzel konuşan,
anlamına gelen 'AdvoCatus' sözcüğünden dilimize ve diğer dillere yerleşmiştir.
Avukatlık mesleğinin bizim tarihimiz için dönüm noktası Tanzimat Devridevri diyebiliriz.1839 Tanzimat Fermanı ve arkasından 1856 tarihli Islahat Fermanı, avukatlık mesleğinin ve baroların oluşmasının ilk adımı olarak kabul edilmektedir. 1839 Tanzimat Fermanı ile Osmanlı Padişahı, Müslüman halka tanınan hakların Müslüman olmayan tebaaya da tanınacağını, halkın mülkiyet hakkının ırz, namus, can ve mal emniyetinin, yapılacak yasalarca korunacağını vaat ve taahhüt etmiştir. 1856 Islahat Fermanı ile bu haklar daha da genişletilmiştir.
1840 yılında Ceza Kanunu, 1851'de Kanun-i Cedit ismiyle yeni bir ceza kanunu, 1861 Usulü Muhakeme-i Ticaret Nizamnamesi, 1869'da Şurayı Devlet Nizamnamesi ve Divan-ı Ahkam-ı Adliye Nizamnamesi, 1871'de Mehakim-i Nizamiye Hakkında Nizamname, 1874'te Mecelle, 1879'da Usulü Muhakeme-i Hukukiye ve Usulü Muhakeme-i Cezaiye kanun ve nizamnameleri çıkarılmış, bu düzenlemelerde ilk kez bugünkü anlamıyla savunma görevini üstlenecek bir vekilin bulunması hususu kabul edilmiştir.

AVUKATLIK MESLEĞİ VE ÖZVERİ
Avukatlık mesleği aşkla sevgiyle ve özveriyle yapılacak bir meslek olup sabır taşınızın çok sağlam olması gerekmektedir. Avukatlar seneler boyunca her zaman haksızlığa karşı savaşmış insan haklarını kendi hayat mücadelesi haline getirmişlerdir.
Yeri geldiğinde müvekkillerinin
Annesi,
Babası,
Evladı,
Psikoloğu,
Doktoru,
Olmuşlardır.
Kendi kişisel meselelerini yok sayıp müvekkillerinin hukuki problemleri biryana müvekkillerinin şahsi problemi yapıp gecelerce uykusuz kalmışlardır.
KIYMET BİLMEK
Peki bu kadar özverili çalışan, tek amacı müvekkilinin hakkını savunmaya çalışan emekçi meslektaşlarımın her zaman kıymeti biliniyor mu HAYIR !
Gecenin 1'inde 100'lerce defa telefonunu açtığın hukuki problemi bir yana ŞAHSİ problemlerini saatlerce dinlediğin müvekkilinin yeri gelir sadece bir defa telefonunu açmazsın, İLGİSİZ DERLER.
Hacize gittiğinde borçlu tarafından BIÇAKLANIRSIN3 KURUŞ İÇİN CANINI RİSKE ATMIŞ DERLER.
Hukuki bir konu hakkında saatlarce soru sorarlar yol gösterirsin BUNUN İÇİN ÜCRET Mİ ÖDEYECEĞİZ DERLER.(Avukatlık Kanunu gereği Avukatın ücretsiz iş alması ve danışmanlık yapması yasaktır.)
Malum davalar ülkemizde kısa sürede sonuçlanmıyor bunun genel sebebi ise mahkemenin iş yoğunluğu ve yargının iş yükü Fakat Bunu da AVUKATLARIN ELİNDE SANIP, SAYGIYI KAYBEDEREK BİZİM DAVA NİYE HALAAAA BİTMİYOR DERLER.
Derler de derler…
Örnekleri çoğaltmak mümkün mü mümkün…
Her şeye rağmen azimle, aşkla, gururlaADİL bir şekilde mesleğini yapan TÜM AVUKAT MESLEKTAŞLARIMIN GÜNÜ KUTLU OLSUN…

UNUTMAMAK GEREKİR Kİ …
Avukatlık, etkin ve yetkin savunmanın, hak ve özgürlüklerin önemli bir güvencesidir.

HAFTAYA GÖRÜŞMEK ÜZERE
HUKUKLU GÜNLER
AV. ASLICAN ÖZGÜR İLELİ