Seçim takvimi başladı. Partilerde aday adaylığı başvuru süresi dün akşam sona erdi. Şimdi genel merkezlerce değerlendirmeler yapılacak.
AK parti düştü, 4 partide rakamlar arttı.
En çok artış % 40 ile CHP' de oldu.CHP'den milletvekili olmak için 2018 yılında yapılan başvuru sayısı 2 bin 485 iken, 2023'te bu sayı 3 bin 500'ü geçti.
2018'de İYİ Parti'den aday olmak için yapılan başvuru sayısı 2 bin 800 iken, bu yıl yapılan başvuru 3 bin 379 olmuş.
İYİ parti ön seçim benzeri temayül yoklaması yapılıyor.
HDP' de aday olma oranı yüzde 85 civarında artmış.
AK Parti sıralarından milletvekili olmak için yapılan başvuru sayısı 6 bin 25 olmuş. 2018 yılında AKP'den milletvekili olmak için 7 bin 329 kişi başvuru yapmıştı.
Yani azalış var. Başvuruların bir bölümü sen de aday ol denmiş..
AK Parti'de mevcut 285 milletvekilinden 57'si 3 dönem kuralı nedeniyle yeniden aday gösterilmeyecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine' de yer alan 17 Bakan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın da milletvekili listelerinde yer alacağını açıklamıştı.
Seçilecek yerlere konur. Sürükleyici isimler büyük kentlerde liste başı. Sürükleyici isimler yanlış illerde tepeden konulursa ters teper..
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yakın kurmayları ise, iktidar olmaları halinde 'bakanlık' makamına talip oldukları için aday olmadı.
.2018 seçimlerinden sonra kurulan ve 2023 seçimlerine ilk kez girecek olan Gelecek Partisi ve Memleket Partisi'nde başvurular bini geçti. DEVA Partisi'nde ise başvuru sayısı bin 600'ü buldu. Türkiye İşçi Partisi'nden ise bin 397 kişi aday olmak için başvuru yaptı.
Bu çok daha önemli. İlk defa tartıya çıkacaklar..
Göreceğiz.
****
Aslında bu seçimler, sadece Türkiye için değil, yakın coğrafyamız başta olmak üzere 'dünyanın geleceğini etkileyebilecek bir seçim' desek abartmış olmayız.
CHP'ye oy vermek isteyen seçmen örgütlerde çalışmış, henüz seçim kararı alınmadığı halde köy köy dolaşmış, her yere gitmiş, binlerce km. Yol tepmiş bir aday ile, Selamün aleyküm deyip son dakika partiye gelmiş, hiçbir örgüt çalışmasında katılmayan adayları listelerde yer almaz ise, CHP' ye yapılan en büyük ihanet anlamını taşır.
CHP açısında bakılacak olursak, yıllarca CHP'de siyaset yapmış birisi neden? Gidip de hiç emeği olmayan, paraşütle gelen isimlere oy vermek istesin? Bu durumun kolay olmayacağını söylemek gerekir. Önümüzdeki 14 Mayıs 2023 seçimlerinde de buna benzer tepkilerin olması kuvvetle muhtemel.
****
İYİ Parti'nin tek şansı listelerini çok iyi yapmak, o da onlar için oldukça zor olacak. Eğer temayülde çıkan sonuçlara göre belirlenirse sorun çıkmaz!.
AK Parti içinde benzer durum olacak. Seçmen eski seçmen değil.
Daha önce ideolojik saiklerle ya da parti lideri için verilen oyların kimse için 'çantada keklik'' olmayacağını söylerim.
Meseleyi iyi okumak gerekiyor. Bilmem anlatabildim mi? Eskişehir'de İYİ partide, üye bazında temayül oldu. Adaylar sandıktan çıkacak mı? Merak edilen genel merkez sandıktan çıkan adaylara sıralamalarda saygı gösterecek mi?
Genel merkez acaba kimler en çok tercih edilecek..
En çok 6,en az 3 adaya oy verilecek. Anahtar listeler dolaşıma sokulmuş bile.

İYİ Parti'de temayül yoklaması sonuçları belli oldu. Yaklaşık 5 bin 800 üyenin oy kullandığı temayül yoklamasında Nebi Hatipoğlu önemli bir farkla 1'inci sırada yer aldı.
Hatipoğlu, 'Ben Eskişehir'de doğdum büyüdüm. Her şeyim, ailem hepsi Eskişehir'de, ben çok normal buluyorum. Temayülden 1 çıkmak çok önemli. Eskişehir halkının beni istediğini gösteriyor. Onun için çok mutlu ve gururluyum' dedi.

1- Nebi Hatipoğlu (1726 oy)
2- Özlem Ayrancı (1230 oy)
3- Melih Aydın (1014 oy)
4- Ömer İbrahim Sayın (888 oy)
5- Bahattin Şeker (776 oy)
6- Hakan Kaymak (711 oy)

Her şey Nisan 9'da belli olacak.
*****
ALİ BAŞ köşesinde güzel yazmış.
Alıntılayarak yazdım..
CHP KARIŞMAYI MUTLAKA BAŞARIYOR.
Genel merkez bir yazı göndermiş. Herkes sevdiği beğendiği aday adayının ismini yazsın bana göndersin…
Politika da işleri sessizce halletmek istersiniz. Ama hiçbir zaman bu gerçekleşmez! Sessizce yapmak istediğiniz işlerin gürültüsü büyük olur! CHP'de de böyle oldu…
Genel merkez bir yazı göndermiş. Herkes sevdiği beğendiği aday adayının ismini yazsın bana göndersin…
Sonuçta ilçe örgütleri isimleri yazmışlar, il başkanlığına göndermiş…
İl yönetimi de kendilerine gelen listeye bakmış, 'ilçelerin yanlışlarını düzeltmiş', doğru listeyi genel merkeze göndermiş…
İlk itiraz eden Ali Ünal oldu…
Hem de yüksek sesle…
-14 ilçe başkan ve yönetim kurulları kararlarını hiçe sayan ve Yılmaz Büyükerşen ile Ahmet Ataç ı kurultay listesinde çizdirenler aynı ayak oyunlarını Milletvekilleri listelerinde de yapıyorlar…
Güzel bir yazı.
Zaten CHP tam da bu nedenle iktidar olamıyorlar.
Parti birilerinin elinde oyuncak olunca, Kılıçdaroğlu ne yapsın. O kadar çok senarist var ki
Bu yükselen sesler umut ederiz ki genel merkezde karşılık bulur. Zira CHP tabanı artık bıkmış bu entrikalardan.
Genelge ne diyor.
Örgütlerin görüşü alınacak!
Merkez yoklaması yapılacak. Bunun 'eğilim yoklaması 'şeklinde anlaşılmaması gerekmektedir..
Sandık kurularak eğilim yoklaması şeklinde bir kararımız mevcut olmayıp bu yönde bir uygulama kesinlikle yapılmayacaktır.
İmzalar genel başkan yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ve genel sekreter Selin Sayek Böke
Bu cümlenin altı çizili..
İkaz niteliğinde.
Sandık yok.
Ön seçim yok. Temayül yok. Dedikodu çok..
Her şey genel merkezin iki dudağı arasında!
CHP'de yüzyılın demokrasisi işte böyle bir şey..


Foto şaka

Odunpazarı ilçe başkanı Rahmi Çınar: Çok iyi çalıştık sahada. Adayların birçoğu Odunpazarı bölgesinden. Çok muyluyum.
Ahmet ATAÇ: Maşallah CHP' de çok aday adayı varmış. Abdülkadir ADAR'I ve birkaç kişiyi tanıyorum.
Utku Çakırözer: Ne güzel iki dönem tepeden geldim. İyi ki ön seçim olmadı.Merkez yoklaması da güzel. Şansım olur mu bilemiyorum! Elimizi kolumuzu bağladılar.
Jale Nur Süllü: Vallahi hocam hiç renk vermedi.1999'dan beri elimizden tuttu, hiç görmediğim makam, koltuk kalmadı. Bu sefer olmasa da olur.
Figen Kahya: Keşke bende aday adayı olsaydım ama yeşil ışık hiç yanmadı.2028' e bakalım!.
KAZIM KURT: Demokrasi böyle bir şey. Tanıtım toplantısını ben yapıyorum. Keşke, teşkilattan koşturan biri milletvekili olsa.
Ama merkez yoklaması da olur.