Kamuoyunda çok tartışıldı, çok konuşuldu. AKP bunu siyasallaştırıldı. Siyasette propaganda malzemesi olarak kullandı. Şöyle diyorlardı; Bu CHP zihniyeti var ya bunlar beceriksiz. Bizleri beleye yönetimlerine getirirseniz,  biz yaparız. Yaparsa ak parti yapar diyorlardı!..

KURTULUŞ KAPALI PAZAR YERİ ARTIK ‘AÇIK’, Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet  Çiçek, Kurtuluş Kapalı Pazar Yeri ile ilgili son gelişmeleri aktardı.,  Başkan Çiçek, “Kurtuluş Pazar Yeri, Çevre ve Şehircilik ...

Gerçek öyle değildi elbette..

Siyasi bir algı yönetimiydi… İşin gerçeği tam tersiydi. Makarayı biraz geriye saralım.. Eski Pazar yeri teeee selam Vardar döneminden kalmaydı. Vardar orayı, ince beton bölümler ve tezgah şeklinde yapmıştı. O zamanki nüfusa yeterleydi ve sabit bir pazardı. Herkesin alanı belliydi. Eh durumu idare ediyordu. Esnaf için yağmurlu havalarda ve kışın soğuğunda esnafın durumu hiç de sağlıklı değildi.

Sonra Aydın Arat döneminde burası yıkıldı ve o günkü şartlar da kapalı otoparkı olan daha güzel uzay çatılı kapalı Pazar yeri yapıldı. Eksiklikleri vardı. En azında pazarcı esnafı yağmurdan, soğuktan  korunmuştu..

Yılmaz hoca döneminde de esnaf üşümesin diye kapalı pencereler konuldu ve pazar market şeklinde düzenlendi. Pazar bir şekil açısından düzene girmiş gibiydi.

Fakat pazarcı esnafı yeterli ihtimamı göstermediler. Pazar uygulama yönetmeliğine uygun davranmadılar. Hatta Pazar iş yerleri devirlerle bir rant kapısı haline dönüştü. Pazarcı esnaflarının birkaç pazaryerleri olmaya başlamıştı..

O günlerde de pazarcılar odası bu rantın göbek taşındaydı. Maalesef böyle bir havadan para kazanma alışkanlığı var. Bu tipler siyasetin bir ucundan yakalar ve buradan nemalanırlar. Hatta Pazar yerleri haritalandırılıp tahsis edilirken, bu hampacılar hep vardı..

Neyse.

Zaman içinde pazarcı esnafı neredeyse her yerde Pazar yeri istemeye başladılar. Mahalledeki muhtarla birlikte halkı ikna edip imza kampanyası düzenlediler.

Bunların derdi esnaflık yapmak değildi. Pazar yeri kapıp, sonra burayı devredip rantını yemek. Maalesef bu durum hep vardı.

Bu işin çakalları güç haline geldiler ve esnaf odası olduktan sonra politikada belirleyici bir güç olarak sahnede yerlerini aldılar.

Sonra yeniçeriler gibi davranmaya başladılar ve sistemi bozdular. Yönetmelikte yer alan hususların hiç birini yerine getirmediler. Kapalı Pazar yerindeki otoparkları kullanmadılar. Çevresindeki yolları araçları ile kapattılar. Kısacası bölgedeki trafiği keşmekeş haline getirdiler..

Vatandaşı kazıklamaya başladılar. Vitrin yapmaya başladılar. İyiler önde. Çürükler arkada. Parasını verdiğin halde ne kadar çürük, çarık varsa kaşla göz arasında poşete doldurmaya başladılar..

Bunu ulu önder ve Çamlıca pazarında görebilirseniz… Maalesef müşteriler esnafın ağı laflarına da maruz kalmışlardı.

Birçok kez şahit olmuşumdur.

Esnaf zabıtaya efelenir. Sıkıysan Pazar uygulama yönetmeliğine uygun bir denetim yapamaz haline gelmişlerdi...

Sonra ne oldu yıllar içerisinde itibar kaybettiler. Gross marketler çoğaldı ve marketlerde sebze ve meyveler satılmaya başlandı. Hem de seçmece ..Pazardaki fiyatında altında..

Zaman içinde dürüst esnaf da elini ayağını çekince ortalık çığırtkanlara kaldı.

Kurtuluş kapalı Pazar yeri Yılmaz hoca döneminde güzel bir tasarımı olan projede yaptırmıştı. Bu proje önemliydi. AKP’ nin verdiği sözlere inanıp yıkımını yapmıştı.

Şe başlanacaktı ama bu kez görünmeyen bir el devreye girdi. Pazar yeri tahsisi iptal elvermişti. Kamuoyunda içi boş, zaman kaybettiren tartışmalar yapılmıştı.

Kısacası proje iktidarın engellenmesine takılmıştı.

Peki yer kimin mülküydü? 

Hazinenin. Hazine kimin? Milletin..

Yani mülk AKP’ nin değildi ki? Eskişehirlinindi.

Ama AKP nedense kendi mülkü sanıyordu. Öyle davranıyorlardı.


 

AKP' nin 31 Mart seçimlerin kazanmayınca CHP aleyhinde yorumlar yapmaya başladı.

Kamuoyunda, ekranlarda çok konuşuldu çok tartışıldı. Kısacası ağzı olan konuştu.

  Nihayet bu sorun giderildi ve Büyükşehre tahsis edildi. Burada AK parti il başkanı Gürhan Albayrak’ ın gayretlerini unutmamak lazım.

AYŞE BAŞKAN PROJEYİ ANLATIYOR

 Pazar yerinin lansman toplantısında konuşan Başkan Ayşe Ünlüce, “Bugün Eskişehir için güzel bir buluşma, Eskişehir’in tarihi hafızasını bu projeyle yeniden canlandırmış olacağız. Biz hem şehrin hafızasına saygı duruşunda bulunuyor olmaktan hem de Eskişehirlileri bu güzel tesise kavuşturacağımız için mutluyuz, gururluyuz.” 

undefined

Belki kapalı pazar alanı başka yere de yapılabilirdi. Şehrin başka bir noktasında da hizmet gösterebilirdi ama orası gerçekten şehrin hafızası. Biz hem şehrin hafızasına saygı duruşunda bulunuyor olmaktan hem de Eskişehirlileri bu güzel tesise kavuşturacağımız için mutluyuz, gururluyuz. Ne mutlu ki Allah bana Eskişehir'e hizmet etme nasip etti. İnşallah bu nasip ettiği hizmetle önümüzdeki dört senede de bütün vaatlerimizi tek tek yerine getiririz.” dedi.

undefined

PROJENİN FONKSİYONEL DEYATLARI

Modern ve sağlıklı bir pazar ortamı sunmayı hedefleyen proje, Halkın ihtiyaçlarına uygun şekilde planlanan yeni pazaryeri, hem esnafa hem de vatandaşlara çağdaş bir alışveriş alanı sunacak.

Projenin yapım sürecine ilişkin tüm hazırlıklar Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlandı. 09 Mayıs 2025 tarihinde gerçekleştirilecek ihale ile birlikte yapım süreci başlayacak. 24 ayda tamamlanması planlanan projede, 15 bin 881 metrekarelik inşaat alanı yer alacak.

undefined

Yeni pazaryeri; bodrum kat, zemin kat ve asma kat olmak üzere üç kattan oluşacak. Bodrum katta; 143 araç kapasiteli otopark yer alacak. Bu kapasitenin 6’sı engelli bireylere ayrılmış olacak. Minimum 420 cm kat yüksekliği sayesinde otopark, büyük araçların girişine de uygun şekilde yapılacak.

Zemin katta; 216 adet pazarcı tezgâhı için ayrılmış alan bulunacak. Ayrıca doğrudan sokağa cepheli 17 şarküteri dükkânı ve sadece balıkçılara tahsis edilmiş alanda 27 balıkçı dükkânı yer alacak.

Asma katta; 1.705 metrekarelik alana sahip asma kat, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kullanımına yönelik özel alanlar içerecek.

Kurtuluş Kapalı Pazaryeri Projesi, hem modern mimarisi hem de fonksiyonel kullanım alanları ile Eskişehir’e değer katacak önemli yatırımlar arasında yerini almaya hazırlanıyor.

İnşallah pazarcı esnafı kendilerine yapılan bu işyerlerinin kıymetini bilirler. Çünkü pazarcı esnafının derdine Eskişehirli katlanıyor. Çünkü bu paraları esnaftan değil Eskişehirli den çıkıyor.

Hayırlı olsun.