Osmanlının çöküşünden, yıkılışına kadar geçen süreç Balkan savaşları ile başlar. Türkiye Balkanlardan, Kafkasya ve Kırım'dan göçler alan bir 'göçmen' ülkesi haline gelmiştir.
Balkanlar'ın 'Yugoslavya-Makedonya' bölgesinden Türkiye'ye ilk göç hareketi 1877 ile 1878 arasında, ikincisi 1912-13 Balkan Savaşı yıllarında, üçüncüsü 1923-51, sonuncusu da 1952-67 döneminde gerçekleşmiştir.
Osmanlı dönemindeki göçler 'Müslüman' (dindaş), Cumhuriyet dönemindekiler ise 'Türk soyundan olan veya Türk kültürüne bağlı bulunan' (soydaş) ölçütüne göre gerçekleşmiştir. Balkanlar'ın 'Yugoslavya-Makedonya-Bulgaristan' bölgesinden Türkiye'ye ilk göç hareketi, 1877 ile 1878 arasında, ikincisi 1912-13 Balkan Savaşı yıllarında, üçüncüsü 1923-51, sonuncusu da, 1952-67 döneminde gerçekleşmiştir. Osmanlı RUS savaşı, Türklerin Balkanlardan atılma politikasının ilk kırılma noktasıdır..
Göçlerde, başlıca 'itici' nedenler yaklaşık olarak aynı ve ortaktır; Savaşlar, katliamlar, yağmalar, tecavüzler, baskı ve ayrımlar, tecritler, sürgünler ve zorla asimilasyonlar uygulanmıştır.
Bunun en son örneği 24 Mayıs 1989 tarihidir. Aradan 22 yıl geçmiştir. Bulgaristan yönetiminde Komünist parti vardır. Jivkov dönemi olarak anılır.1984-1989 yılları arasında uyguladığı 'zorla asimilasyon politikası' sonucu yaşadıkları topraklardan kopartılmışlardır. Sürgün edilmişlerdir. İnsanlık suçu işlenmiştir.
360 bin Türk Anavatana göç etmişlerdir.Yaşanan sürecin en başından itibaren soydaşının yanında olan Türkiye, Bulgaristan Türklerine kapılarını açtı.
BALKANLAR DEMEK TÜRK DEMEKTİR, EVLADI FATİHAN DEMEKTİR
Eskişehir, Bursa, Marmara illeri başta olmak üzere birçok ilimizde balkanlardan dönem dönem sürgün edilen balkan Türklerin yerleştiğini görmekteyiz.
Bulundukları yerlerde çok önemli ekonomik ve sosyal-siyasal katkılar vermişler.
Eskişehir ise, nüfusun çok önemli bir bölümü Balkanlardan dönem dönem çeşitli nedenlerle gelen göçmenleri vardır.
*****
Eskişehir'de kurulan dernekler çoktur
*****
Acı dolu tarihine rağmen Balkan insanı, yaşam sevincini ve umudunu asla kaybetmemiş, geleneklerine, kültürüne ve bayrağına sahip çıkmış; çağdaş, yenilikçi ve bilime dayalı düşüncelerini genç nesillere aktararak ülkemizin kalkınması ve gelişmesi için var gücüyle çalışmıştır.
TRT sanatçısı Rüstem AVCI.
Balkan çocuğu. Balkanlarda önemli çalışmaları var. Derlemeleri var. Bunları notaya almış, repertuvara kazandırmış. Bunlardan biri de hepimizin bildiği Osman aga. Herkesin bildiği ve dilinden düşürmediği Plevne marşını orijinal olarak seslendirdi.
Tuna nehri akmam diyor
Etrafımı yıkmam diyor
Şanı büyük Osman Pasa
Plevne'den çıkmam diyor.
****
Zilli de maşa darbuka
Ne davul ister ne zurna.

Haydi,yarim çalsana çalsana
Oynasana sen bana.

Yeşil çimen üzerinde üzerinde
Âşık oldum ben sana.
****
Gazi Osman paşa, Osmanlı Ordusu, 145 gün boyunca sayıca kendisinden kalabalık olan Rus ve Rumen ordularının gerçekleştirdiği üç büyük taarruzu püskürtmüş ve Plevne'yi başarılı bir şekilde savunmuştur.
Adı tarihe geçmiştir.
****
BALKANLAR tarihi Osmanlının batış hikayesinin başlangıcıdır.
Atatürk'ü anlayabilmek, idrak edebilmek için her yurttaşın muhakkak balkan tarihini okuması lazım.