Meral Akşener kurultay kararı almıştı. Aday olmayacağını açıkladı. Ve kurultay günü çok önemli bir veda konuşması yapmıştı. İtiraf edeyim kurultayda beklediğim heyecanı göremedim.

Zaman içinde göreceğiz…

Dervişoğlu’nun ilk açıklamasında sarılıp yaraları saracağız

Hep birlikte hep beraber yol yürüyeceğiz diyordu…

İyi Parti’nin geleceğini nasıl etkileyecek bu süreç?

*****

Zaten günlerdir kamuoyunda tartışılan İYİ partinin her şeye rağmen aldığı oylar belli…

Süreçlerdeki gerilemesi Ankara ve İstanbul'daki ve diğer illerdeki tablosu belli…

İYİ Parti yerel seçimlerde hür ve müstakil olarak seçimlere girmiş hezimete uğramıştır.

İYİ partinin oyları nasıl oldu da indi? Demek ki vatandaş İYİ Parti’ye de mesaj vermiş.

İlk, 2018 itibariyle yakaladığı o çizgi ve ulaştığı oylar çok önemliydi. Umut oylarıydı… İlk defa yeni kurulan bir parti % 10 barajını aşabiliyordu. 2019'daki CHP ile birlikte işbirliği çerçevesinde sinerji oluşturması Ankara ve İstanbul'un kazanılmasına neden olmuştu. Muhalefet açısından değeri çok büyüktü.

UMUT olmuştu.

+++++

2023 seçimlerinde de ortaya çıkan Millet ittifakının içinde yer alan İYİ Parti genel başkanı Meral Akşener’in o inişli çıkışlı tavrı bir an için yok saysak bile İYİ Parti'nin yine hatırı sayılır bir oyu vardı. Partiyi çok daha yukarıya tırmanabilir potansiyele sahip görünüyordu.

2023 14-28 Mayıs seçimlerinde yani aldığı % 10’un altında kalması şaşkınlık yaratmıştı. Beklentileri ise % 10’ların çok üstünde % 15 civarında oylarının olduğu iddiasındaydılar…

Seçimlerden sonra ağır bir yenilgi almıştı Akşener…

Sonra çok sert değerlendirmelerle kendi iç gündemine döndü ve partide çok ciddi eleştirilerde bulundu. İhanetten söz etti…

Sırtından vurulmaktan söz etti. Daha sonra da yerel seçimlerde “hür ve müstakil seçimlere gideceğiz” meselesi ortaya çıkmıştı... Bu düşünce partinin içinde bunlar yeterince tartışılmadan alınmış kararlar olarak

ifade ediliyor…

Yani evet böyle bir karar alınmış hür ve müstakil olarak girelim muhalefet cephesinin içinde yer almayalım, ama alınan kararlara dair o karar sürecinde yer alan isimlerin de ciddi rahatsızlıkları vardı. Buna rağmen genel başkanı kararına oy vermişler, yanında durmuşlardı.

Seçimlere böyle girilmişti.

İYİ Parti’nin 38 milletvekili var… Parlamentoda hatırı sayılır bir rakam. Özellikle anayasa değişikliklerinde önemli rol oynayacak.

Ben Sayın Akşener’in tümüyle bu sistemden çıkmadığını, ama siyasal olarak bu sistemde bir akıl olarak bir yönlendirici olacaktır diye düşünüyorum..

+++++

4 adayında konuşma metinleri aslında bize çok fazla bir şey söylemiyorlar..

Klasik bir giriş cümleleri var…

Büyük Türk Milleti. Büyük Türkiye ülküsüyle gelen sevgili dava arkadaşlarım sözleri kongrede söylendiğinde alkış alırsınız.

 

Parti içinde guruplar vardı. İlk 2 turda yeterli oy alınamadı… 3. turda çekilen isimlerden Tolga Akalın ile kucaklaşan  Müsavat Dervişoğlu’na destek vermiş…

Yani rol oynamış

Müsavat Bey'in konuşmasının merkezinde birlik, beraberlik vurgusu yoğun bir şekilde kullanmıştı…

Parti için Türk siyaseti için Türk demokrasisi için olumlu bir gelişme olmuştur… Müsavat beyin önünde çok zor bir sınav var.  Dervişoğlu'nun bir kere partiyi bir arada derli toplu tutmak, yeni bir söylem, yeni duruş yeni vizyon yeni tavır ve yeni kadrolarla istikbale taşımak ve yeniden Umut olabilmek için yapacağı çok şeyler var...

Krizler hep fırsatları beraberinde getirir. Türk siyasetinin bu seçimlerden ve sonuçlarından hepimizin çıkarttığı dersler var öğrendiğimiz şeyler var.

Bundan sonra Dervişoğlu’nun nasıl bir tavır takınacağı çok önemli…

siyasette önümüzdeki günlerde farklı bir sesi duyacağız…

İYİ Parti'ye yönelik ilgi sadece, kendi içinde kalan tabanında ona oy verme konusunda hala kararlı olan insanlar nezdinde geçerli değil. İyi Parti'ye yakın ilgi siyasetin birçok koridorundan geliyor.

AK Parti de orayla ilgileniyor. Milliyetçi Hareket Partisi ilgileniyor.

Sayın Akşener’in istifa etmemesi ve genel başkan olarak kalması gerektiğine dair beyanlar olmuştu.

Hem Cumhurbaşkanı tarafından, hem Sayın Devlet Bahçeli tarafından…

Onlara da cevaplar verildi. Sayın Dervişoğlu kimse bize istikamet çizemez filan dedi ama onları geride bırakarak şunu söylemek

Daha doğru olur.

İYİ Parti’ye yönelik ilgi önümüzdeki 2028 sürecinde bir zemin olarak eğer iyi parti varlığını, elindeki milletvekili sayısını anayasa sürecindeki etkinliğini korur ve Türkiye siyasetinde yeniden bir ilgi odağı haline gelebilir.

Bunlar muhtemel midir? Ben hala olabileceğini düşünüyorum.

ihtimal çok zayıflamak birlikte  diğer siyasi partilerin ilgisinin ve aktörlerin ilgisinin neler olduğunu daha açık bir biçimde göreceğiz…

Sayın Dervişoğlu da işaret etmişti hakkını da teslim edelim burada orada başından beri zaten birbirine bir yakınlık söz konusu olabilir hatta bu bir Kurultay stratejisi de olabilir.

Bundan sonrası tekrar altını çizerek söylüyorum tek başına İYİ Parti'nin kendi iç dinamikleriyle yönetebilecek bir süreç olmaktan çıkmıştır.              

İyi Parti ilgi odağı olacaktır. O yüzden grubu elde tutmak o çizgiyi sürdürebilmek bir söylem inşa edebilmek ayakta kalabilmek için çok dikkatli bir stratejik yol haritası belirlenerek, ilçe ve il teşkilatlarından, üyelerden başlayan bir arınma süreci izleyeceğiz. Eğer bu yenilenmeyi gerçekleştiremez iseler o zaman işleri çok zor olur… Devşirme veya imitasyon üyelerle yapılan sağlıksız bir yapı ile oluşturulan delegasyon seçimlerinin partiyi ne hale getirdiklerini görmüş oldular. Elbette aldıkları dersler vardır.

Türkiye'deki muhalefette ya da iktidardaki her parti açısından 2028 seçimleri çok önemli. Eğer seçmen sosyolojisini iyi okuyup yeni bir Türkiye hikayesi yazılmaz eski Türkiye’nin masalları ile yola çıkanlar, yeni bir Türkiye hikayesini yazacak olan parti iktidar oluverir…

3 Kasım 2002’de durum böyleydi.

Yeni bir Türkiye hikâyesini yazabilecek birikim ve donanımda olan ve en nitelikli üye yapısıyla tek CHP görünüyor.

Zaten yaptığı ilk kurultayda değişime imzasını attılar… 31 Mart’ta da 47 yıl sonra ilk defa CHP 1. parti oldu…

Genel başkan olan Özgür Özel, bu seçimlerde LİDER oldu. Bu çok önemli bir gelişmeydi…

Türkiye’nin normalleşmeye ihtiyacı vardı. Değişim başladı… Bazıları nostaljik arabesk takılsa da siyasi yaşamın diyalektiği sizi değiştirir…

Merak etme sen. Sende değişeceksin.