Sahi CHP neden kaybetti. Genel seçimlerde başarı 3 milletvekili ile mi sınırlı.
İktidar olamadınız.
Sistem % 50+ 1.
Unuttunuz.
Sahi güçlendirilmiş parlamenter sistem dediniz de ne oldu? Dile kolay 100’ lerce makale yazmışız. Kafa yormuşuz. CHP genel merkezi yanlış yapıyor demişiz.
Yazılmayan, söylenmeyen hiç bir şey kalmamış. Seçimlerden tam bir yıl önce…
Sonuç facia..
Bu günde yazmamışız. 2009 dan beri analizler yapıyoruz. Yetmedi ekranlardan söylüyoruz. Sonuç? Hüsran. söylemiştim..
CHP benden 50 yıl geride.
Deve kuşu gibi başını kuma gömdü… Merkezi oligark yapı siyaseti doğru okuyamıyordu ve % 25 bandında kaldı.
Tek adam olma hastalığı bulaşmış..
*****
Neden?
CHP; Solcu desen olamıyordu.
Sosyal demokrat desen olamıyordu.
Demokratik solcu olamıyordu.
Halkçı desen olamıyordu.
Kemalist desen olamıyordu.
Kuruluş temel felsefesini çoktan unutmuştu.
Sağcı desen olamıyordu.
Karşı çıkanı partiden kovuyordu.
Bir türlü ayarları tutturamamıştı..
Sıkıntı belliydi…
Delege sistemi ile problemleri çözemezsiniz. Nihayet yatay örgütlenme diye bir ses işittim kongrede. İnşallah ne olduğunu biliyorlardır.
*****
CHP 28 Mayıstan sonra bir deprem geçirdi. Aslında enkaz altında kaldı.
Toplumda Kılıçdaroğlu’ nun ve başarısız olan yönetimlerin istifa etmesi beklentisi vardı.
Zira demokrasilerde böyledir.
Olmadı.
Şimdi ertelenmiş kongreler yapılıyor.
KURT “CHP’DE UMUTSUZLUĞA YER YOK” dedi.
Eskişehir’de kongrelerin değişimden yana bir süreç izlemesi gerektiği katkıda bulunmamız ve daha geriye gitmesini önlememiz gerekiyor. Bu da CHP için zor bir şey değil. “dedi..
Konuşmasından başlıklar.
-CHP’ nin moralleri bozuk, kafası karışık.
-CHP’ liler çözüm arıyor.
-Moralimizin düzelmesi ve geleceğe umutla bakmamız lazım.
- CHP’ nin kendine gelmesi lazım.
- Kırsalda Adalet ve Kalkınma Partisi'ni geçen tek ilçe Odunpazarı ilçesi olmuştur.
“BU YAPILANMA YANLIŞ BİR YAPILANMA”
- “Partimizin üyelerinin, partimizin politikaları konusunda karar verme yeteneği ortadan kaldırılmıştır.
- Anayasaya aykırı ama dokunulmazlıklara evet diyeceğiz derken parti üyelerinin görüşü ne alındı, ne ittifakları şu partilerle yapacağız derken parti üyelerinin görüşü alındı, ne de adaylar tespit ederken parti üyelerinin görüşü alındı ama sandığa oturmak sırası geldiği zaman 'bu partinin üyeleri nerede niçin sandıkta yokuz' denmeye başladı.
- Bir milyon 300 bin civarında Cumhuriyet Halk Partisi'nin üyesi var. Bu üyenin bir milyonu büyükşehirlerimizde. Hiç kimse niçin bizim partimizin üyeleri büyükşehirlere yığıldı. Niçin diğer taraflarda yok diyemedi. Bunu demesi gereken kim? Partinin yönetimleri. Partinin yönetimleri ne yapmış?
- Parti meclisi tüzük gereği kurultay kararları gereği elindeki bütün yetkiyi genel başkana devretmiş Merkez yönetim kurulunu genel başkan belirliyor, genel başkan yardımcılarını genel başkan belirliyor, milletvekili adaylarını gelen başkan belirliyor, belediye başkan adaylarını, belediye meclis üyesi adaylarını genel başkan belirliyor.
-Cumhurbaşkanı adayını da genel başkan belirliyor. Ama partinin ilçesi var, ili var kongreleri var, kurultayı, parti meclisi var bu yapılanma yanlış bir yapılanma. Bu yapılanmanın da yanlış olduğunu partimiz kabul etmiş ve tüzük ve program tartışması açmıştır”..
“İKTİDAR OLMAYI İSTEMEK LAZIM”
- Bütün örgüt ve taban ön seçim istiyor. Ve bazıları da diyor ki parti tüzüğü değişmeli ön seçim olmalı. Parti tüzüğünde ön seçim zaten var. Parti tüzüğünde ön seçim bütün üyeyle yapılır diyor. Hiç kimse bunu okumuyor ya da ciddiye almıyor. Tüzük değiştirelim. Tüzük değiştirdiğimiz zaman bu işler çözülecek mi?
-Asıl olan tüzüğün uygulamacılarıdır. Uygulamacıyı değiştirmediğiniz takdirde en güzel tüzüğü de yazsanız bir işe yaramaz.
-2012'de Cumhuriyet Halk Partisi tüzük kurultayı yaptı. Çok güzel bir tüzük yaptı. Demokrasiye, katılıma, üye görüşlerine açık bir tüzük yaptı ama o tüzük hiç uygulanmadı.
- İlçelerde onur kurulları olacaktı eski yöneticilerden eski vekillerden illerde onur kurulları olacaktı toplanacaktı bunların hiçbiri olmadı.
-Tüzükte partinin gelirinin yüzde 40'ı örgütlere gönderilir diye bir madde var. Hiç uygulanmadı. Hiç kimse buna itiraz etmedi. Ama partinin gelirinin nereye gittiğiyle ilgili kurultaylarımızda da kimse hesap sormadı?!
“CİDDİ VE KÖKLÜ BİR DEĞİŞİKLİK GEREKİYOR”
Böyle bir kargaşayla gittik. Bu nedenle en iyi tüzüğü yapmak değil en iyi uygulayıcı getirmek önemli. Bunun içinde arkadaşım az önce söyledi iktidar olmayı istemek lazım. En iyi ikincilik, en iyi yenilgi diye bir şey yok.
-İkinciliğe gümüş madalya vermiyorlar. Cumhuriyet Halk Partisi ya iktidar olmak zorundadır ya da iktidar olmak zorundadır.
-CHP için ikincilik başarı değildir” dedi.
“BU ORTAMDA KAZANILAMAYAN SEÇİM HİÇBİR ORTAMDA KAZANILAMAZ”
“Türkiye'de şu dönemde deprem enkazı yaşanmış, depremi bu iktidar yönetememiş, orman yangınları olmuş bu iktidar orman yangınlarını söndürememiş. Sel felaketi olmuş, bu iktidar sel felaketine çözüm bulunamamış, ekonomik kriz olmuş insanlarımız aç kalmış, Adalet ve Kalkınma Partililerin bile “artık biz bu seçimi kaybettik” diye baktığı bir ortamda biz seçimi kaybettik.
- Bu ortamda kazanılamayan seçim hiçbir ortamda kazanılamaz, onun için değişim şarttır. Değişim lafta değil, sözde değil, özde olmalıdır. Kendi kendimizden başlamalıyız, hareketlerimizi değiştirmeliyiz.
-Niçin kaybettiğimizi çözersek olur. Siz genel başkandan daha mı iyi bileceksiniz diyen bir mantık var. Sosyal demokrat parti, eleştiri ve özeleştiri mekanizması üzerine kuruludur. Kimse kimseyi eleştirdi diye ötelenemez!”
Çok ciddi öz eleştiriler vardı.
*****
İki aday…Şimdiki ilçe başkanı Rahmi Çınar ve Egemen Yağcıoğlu.
Alınan oylar ilginç. Başkan ve yönetim kurulu üyelik seçimlerinde 249 oy alan Rahmi Çınar yeniden başkanlığa seçildi. Fakat bir kaç gün önce adaylık yarışına katılan Turgut Egemen Yağcıoğlu ise, 104 oy aldı.
Bu çok ciddi bir rakam..
Ne anlama geliyor? Sorusunu sormak lazım… Demek ki delegenin yaklaşık % 43’ü Rahmi Çınarı yetersiz bulmuş.
Oturup düşünmek lazım… Bu önemli oranda tepki oyu…
****
Adaylık sürecinde 29 milletvekili adayı vardı. Aynı mekânda kendilerini tanıtıyorlardı. Kongre salonun da ancak 4 tanesini gördüm. Sosyal medyadan Kadir Kodak değişim vurgusunu paylaşmış.
“Hiçbir şey olmamış gibi davranıp seçmenimizdeki duygusal kopuşu görmezden gelerek, hiçbir şeyi başaramayız. Paradigmanın değişmesi lazımdır. Partimizin gençleşmesi lazımdır. Hiçbir şey yokmuş gibi davranılmak isteniyor; kaçtır yaşıyoruz ki bu bizi aynı noktaya götürüyor.
Ne diyelim. CHP de değişen bir şey yok. Aynı tas aynı hamam..
Salondan daha ziyade kulisler doluydu. Dedikodu, dedikodu… Herkes siyaset bilimci birbirlerine fetva veriyordu. Veryansın ediyorlardı birbirlerine..
Devamı yarın