Nuri Çolakoğlu basın dünyasının en önemli isimlerinden birisidir. BBC Türkçe yayınlar bölümünde uzun bir dönem çalıştı. Aynı zamanda milliyetin büro şefiydi.

Londra da çalışırken aklına milliyet için Atatürk’ün ölümü üzerine neler yazılmış? Diye araştırmalara başladı. En önemli kaynaklardan biri de evine çok yakın olan Colindale’ deydi.

British Library’.

Atatürk’ün ölümünün 50. yıldönümü yaklaşıyordu. İşe, British Library’.de gazeteleri taramakla başladı. 10 Kasım 1938’ de neler olmuştu?

Ortaya çıkan liste çok etkileyiciydi. Güney Amerika’dan, Japonya’ya, Güney Afrika’dan, Kanada’ya, Amerika’dan, Avustralya’dan Mısır’a uzanan ilginç bir liste oluşmuştu.

Peki, dünyanın uzak köşelerinde yayımlanan gazeteler Atatürk hakkında neler demişti? Ne kadar yer ayırmıştı? Atatürk’ün ölümüne ve çağdaşları onu nasıl değerlendirmişti?

Bu sorulara yanıt bulmak için yıllarca çaba harcandı. Kupürler bulundu, fotokopiler alındı, çeviriler yaptırıldı ve sonunda ortaya çıkan kitap tam tamamlanmak üzereyken kayboldu.

Görünmeyen bir el kitabı0ff” etmiş”!

WİLLİAM RİDDELL BİRDWOOD 

İhtiyar yorgun bir adam gardırobun kapısını açar askılardaki kıyafetler arasında bir üniforma durmaktadır. Üniformasını eline aldığında, Birinci

Dünya Savaşı'na anımsar. Bacağından rahatsızdır, Doktorlar seyahat etmemesini söylerler.

Fakat doktorları dinlemez. Üniformasını bavuluna koyarak, Ankara'ya doğru yola koyulur. Yol yorgunu ihtiyar adam, ertesi sabah tıraş olur, üniformasını giyer..

O 1915 yılında Gelibolu'ya çıkarma yapan Anzak birliklerinin komutanı

William Riddell Birdwood  dur. Onca yolu, dehasıyla Çanakkale'yi geçilmez kılan Mustafa Kemal Atatürk'e, saygısını sunmak için gelmiştir.

Tarih 21 Kasım 1938

Mustafa Kemal Atatürk'ün top arabasının, Ay Yıldıza sarıldığında tören bulvarından top arabası önünden geçerken ayağa kalkar ve İngiliz  Mareşal Birdwood' un bu davranışı, Atatürk'ün “Yurtta barış dünyada barış” sözüyle, tüm dünyada gördüğü saygınlığın, tarihe yaşadığı yüzyılın dehası büyük öndere, her 10 Kasım daha da çoğalan minnet duygusuyla anıyoruz..

*****

Savaşın en zor zamanlarında dahi, mermilerin havada çarpıştığı ateş hattında sakin ve kendinden emin tavırlarıyla dolaşan bir komutandı. Zafer er ya da geç Türk ordusunun olacaktı, bunu biliyordu. İman etmişti. Çünkü Şartlar ne olursa olsun güven inanç ve cesaretle dünyaya meydan okumak imkânsıza kafa tutmak onun, Ruhunda vardı onu Samsun'a çıkaran budur.

Henüz meclis’ in ne de vatanın akıbeti belli değilken, 23 Nisanı hâkimiyeti, Milliye Bayramı kabul ettirende, Cumhuriyeti ilan eden de eğitimde Devrim yapan da, Türk kadınına dünyadaki pek çok ülkeden önce seçme ve seçilme hakkı tanıyanda odur…

Yurdun dört bir yanında kurulan fabrikalarla Mustafa Kemal

Atatürk'ün imkânsıza meydan okuyan ruhu, bir insan ömrüne sığmayacak kadar büyük bir devrimcidir.

Şubat 1938'de Bursa'da şerefini bir balo düzenlendi. Sağlık durumu kötü olsa da baloya katılmayı kabul etti. Vals ile başlayan gecede, davetliler ilk dansın ardından onun sandalyesini döneceğini zannetti. Atatürk o salonun ortasında dimdik durarak orkestraya doğru haykırdı. Zeybek, Zeybek. Mustafa Kemal Atatürk için cesaret güç ve gururun simgesi

Çanakkale'den bu yana tüm olumsuzluklara meydan okuyan tavrının dizini her yere vuruşuyla yeniden hayat bulduğu hatta hastalığa ve ölüme bile meydan okuyan zeybek aslında bir isyanın kompozisyonudur.

ŞERİF GÜNGÖR, Çanakkale gazisi… Atatürk Çanakkale'deki askerlere ne söyledi?

Çanakkale gazisi Şerif Güngör sağlığında kendisi ile röportaj yapılmış anlatıyor…

''Bir millet, varlığı ve hukuku için bütün kuvvetiyle, bütün fikri ve maddî güçleriyle alâkadar olmazsa, bir millet kendi kuvvetine dayanarak varlığını ve bağımsızlığını temin etmezse şunun, bunun oyuncağı olmaktan kurtulamaz. "

EVET İZİNDEYİZ

Mustafa Kemal, cepheden cepheye koşarken ülkenin acımasız bir çöküş yaşadığını görmüştü.. İstanbul ve Anadolu işgal altındayken o Samsun'a çıkıp Kurtuluş Savaşı'nı başlattı.

Bu savaş Türk milletinin bağımsızlık için verdiği büyük bir mücadeleydi. Yorgunluk sıkıntı ve ölümle dolu günlerin ardından Büyük kurutuluş olan istiklal harbi kazanılmıştı…

Türkiye Cumhuriyeti'ni kurdu.

 Ancak bu hikâye sadece zaferle ilgili değil aynı zamanda bir ülkenin modern bir Cumhuriyete dönüşümünü anlatıyor.

Bugün '10 Kasım'… Atatürk'ü kaybettiğimiz günün 85.Yıldönümü…
Resimlerini taşıdık yakalarımızda. Unutmamak için. Hâlbuki onun naçiz vücudu bir gün toprak olacaktı. Cumhuriyet ilelebet payidar kalacaktı. Bıraktığı emaneti ise, 'hayatta en hakiki mürşit ilimdir fendir. Ben hiçbir doğma bırakmıyorum'! Demişti.
Kılavuz yol buydu.

*****

Mustafa Kemal'i gördünüz mü diye sorsalar, belki de ilk yanıtınız hiç görmedik olurdu?

Ben gördüm. Korkmayın dedi karanlıklardan…

Karanlık bir dünyadan aydınlığa doğru yürüyordu… Düşün dedi peşime…

Aydınlık bir Türkiye ufkuydu bu…

Kılavuzluk ediyordu.

Gözleri ışıl ışıl…

Geldikleri gibi giderler demişti.

Dünya siyasi tarihine damgasını vurmuş bir Lider.
Modern Türkiye'nin kurucu hikâyesini yazan adam.
Türk'ün ateşle olan imtihanın mucizesinin sahibi.

Yaşam çizgimiz..

Bazı borçlar vardır ödeyemezsin.

Kalbimizdesin...