Devlet demiş ki; ben senin emekliliğini garanti ediyorum. Sosyal devlet olarak da bütün sağlık hizmetlerinden de faydalanacaksın. Vatandaş devletine güvenmiş.
Yıllarca tavandan prim ödemiş.
Kanuni bütün koşulları yerine getirmiş.
Yaş koşulunu da yerine getirmiş.
O günkü koşullarda emekli olmuş.
Emekli olduğunda, kıdem tazminatı ile normal bir konut alabilmiş.. Araba alabilmiş. Çocuklarını okutabilmiş.
Emeklilik bağlandığında, en az maaşı alan 8 tane küçük altın alabiliyormuş..
AK Parti iktidara geldikten sonra emeklilik sitemini bozarak bu günkü sorunların çıkmasına neden oldu.
SİSTEMDE BÜYÜK HAKSIZLIKLAR VAR
Diğer taraftan da doğru dürüst prim ödememiş.
Ödediği de, yarım yamalak.
Ödediği de, en düşükten. Yani tabandan.
Ne prim, ne de gün tutuyor.
Aflarla, biraz borçlanma ile emekli olmuş.
Bağ kurda da benzer şeyler var.
Tabandan emekli olanlar.. En düşük emekli aylığı dediğimiz bu. Kök aylıkları..
EYT ŞİMDİ GÜNAH KEÇİSİ OLDU
AKP seçimi kaybetmemek için EYT’yi çıkartınca yükler, ikiye katladı. Aslında bu yapılan değişiklikler,mevcut emeklilerin sırtına bindi.
Kısacası, AKP bir taşla iki kuş vurdu. Bunu anlayamadılar. Şimdi de diyorlar ki biz açlık sınırında yaşıyoruz!.
Kadere bak!
Kaderlerini kendilerinin belirlediğini unutmuşlar.
Şimdi en düşük emekli maaşının artırılması konusunda yaygara koptu.
Geçinemiyoruz diyorlar. Haklıdırlar.
İyide problem böyle çözülmüyor.
Aslında AKP emekliyi cezalandırıyor.
KÖK MAAŞ MESELESİ ÇÖZÜLMÜYOR
Örneğin kök maaş meselesi. KÖK maaşı 8 bin lira olana 12. Bin TL ,10 bin TL olana 10 TL12 bin TL olana 8 bin TL,14 bin TL olana, 6 bin TL,16 bin TL olana 4 bin TL,18 bin TL olana 2 bin TL, 20 bin TL olana sıfır TL hazine yardımı yapılıyor.
Peki ne yapılıyor. Sadece TÜİK’ in açıkladığı enflasyon farkı o kadar.. 6 aylık enflasyon yüzde 12,19 olarak hesaplanıyor..
Bu haksızlık değil midir?
Peki, 20-25- 30 bin bandında maaş alanların suçu ne?
Yüksek prim ödemelerimi?
Düzenli prim ödemelerimi?
Biri açıklasın bunu?
Açıklayamıyorlar!
BU LAFLARI ÇOK DUYDUK
AKP iktidarı çalışma başlamış mış. Biz bu lafları çok duyduk. Nedense bu çalışmalar bir türlü bitmek bilmiyor. 15 yıldan beri, iktidar olan AKP bir türlü bu işi neden çözmek istemiyor. Çözmek istemiyor..Yüksek prim ödeyerek emekli olanların sisteme küstürüldü. Artışın tüm emeklilere seyyanen yapılması gerekiyordu.
Bütün kesim durmadan en düşük emekli maaşı diyerek, maalesef 16 milyon emeklinin içinde, yüksekten primlerimi yatırayım ki hem devlet hem ben kazanayım diyen, en fazla çaba gösteren kesimi tamamen ihmal ediyoruz. 10 milyonun üzerindeki emekli inanılmaz serzeniş içerisinde. Artık vatandaş 'ben niye fazla prim ödeyeyim' diyor. Bu artık sürdürülemez.
SGK otursun 16 milyon emeklimizin isteğine kulak versin. Bunu daha adaletli sisteme getirsin. Bu bir sosyal yardım düzeni değildir. En düşük maaşlı vatandaşlarımıza devlet çok versin. Yüzde 20 versin yüzde 50 versin biz ona karşı değiliz. Ama o cebinden çok fazla prim ödemiş olan, fedakârlık yapmış olan vatandaşlarımızın hali ne olacak?
Niye buna çözüm getirmiyorsunuz? Bakın bu en büyük tuzak. Asında bu tuzak hükümete tuzak niteliğinde en düşük maaş meselesi bunun iyi analiz edilmesi lazım..
KAŞ YAPARKEN GÖZ ÇIKARTILMAMASI LAZIM
Aslında emeklinin alım gücünün nasıl yıllar içinde düştüğünün,
ne hale geldiğinin, yaşamın nasıl zorlaştığının çok net iki göstergesi enflasyon rakamlarının gerçek olmamasından kaynaklanıyor.
Çünkü dar gelirliler enflasyon altında ezdirildiler.
Şimdi derin yoksulluk yaşıyorlar.
NASIL OLDU DA EMEKLİ BUGÜN BU HALE GELDİ?
Bunun bu hale nasıl geldiğini açıklamak oldukça kolay. Emeklilere ödenen, emekli aylığının düşmesine yol açan ekonomik politikaların sonucunda bu hale geldi. Nasıl oldu bu? Önce aylık bağlama oranları kademeli olarak düşürüldü.
Yani çalışırken aldığınız maaşınıza oranla, elinize geçen emekli aylıkları kademeli olarak düşürüldü. Daha sonra bu düşük olan emekli aylıklarının artış oranı, her 6 ayda bir gerçekçi bulmadığımız enflasyon oranı kadar yapıldığı için, emeklilerin fiili olarak cebine giren paranın hayat pahalılığının, ya da fiyat artışının genel olarak çok altında kalmasından dolayısıyla reel olarak ciddi bir biçimde yoksullaşmasına yol açtı.
Yani Türkiye'de son işte AK Parti döneminde uygulanan işte sosyal güvenlik reformu adı altında hayata geçirdikleri politikaların yarattığı bir sonuç.
SOSYAL ATIK OLARAK GÖRÜLÜYOR
Bunun ortaya çıkmasının sebebi emeklilerin cebine giren para miktarını azaltacak politikaların uygun şimdiye kadar uygulanmış olması. Bunu çözmenin yolu bunu artırmaktır. Hem ekonomik olarak hem de insani olarak bir zorunluluktur.
EMEKLİLER ŞOV YAPIYORMUŞ
Bir utanmazın şov yapmayın diye tepki göstermesini anlıyorum. Elbette Monako da ıstakoz yiyip, jet sosyeteyi kıskandırırcasına yaşam sürdürenler, İstanbul bebekteki otelde pudra şekerleri ile after parti yapanlar, tombaladan vekil olup kolundaki saatlerini selfi çekerek reklam edenlerin, emeklinin durumunu anlayabilecek kapasitede olmadığını emeklilerin bilmesi gerekir.
Hayırlı olsun!
“Emekliliğin hayırlı olsun! Huzur dolu günler dilerim.”