Zafer Çatel

Bu sesleri son zamanlar sıkça duyar oldum. Bizim dönemdeki işçi partisini hatırladım.
Sosyalist hareketin 1960 larda öncüleri olmuşlardı.. Şaban Yıldız, Kemal Türkler, İbrahim Güzelce, İbrahim Denizcier, Adnan Arkın, Avni Erakalın, Kemal Nebioğlu ,Hüseyin Ahmet Muşlu, Saffet Göksüzoğlu, Rıza Kuas..
İşçilerin- sendikacıların hareketi olarak bilinir..
1962 yılında kurucular, işçi sınıfı ile aydınları buluşturmak hedefiyle ve siyasal yaşadıkları, tıkanıklığı aşmak için, aydınları partiye çağırdılar. Bu çağrıya, Mehmet Ali Aybar, Behice Boran, Adnan Cemgil, Nazife Cemgil, Cemal Hakkı Selek, Yunus Koçak, Fethi Naci ve daha birçok aydın katkı vermek için TİP' e üye oldular.
Şubat 1962'de Doç. Dr. Mehmet Ali Aybar genel başkan oldu. Türkiye Sosyalist Partisi Mayıs 1962'de TİP' e katıldı.
TİP, 1965 seçimlerinde, 54 ilde toplam 276 bin 101 oyla % 2,97 oy alarak TBMM'ye 15 milletvekili göndermeyi başardı.
Mehmet Ali Aybar' lı dönem. Parlamentoda AP' li vekillerin Çetin Altan'a saldırıldığı zamanları anımsadım.
Sonrasında sosyalistler ayrışıyor. Sovyetlerin Çekoslovakya' yı işgaline karşı çıkan Mehmet Ali Aybar ayrılıyor. Behice Boran ise işgali destekliyor. Sovyetlerden yana yer alıyor.
Kırılmanın ilk miladı.
****
ERKAN BAŞ… İŞÇİ partisinin genel başkanı.
Post modern bir SOSYALİST..
İşçi partisi, emeği seslendiriyor. Sömürüye karşı dik ve Anti- emperyalist duruşu vardı.. Emek misyonu üzerinde taşıyor.
Cumhuriyet tarihinde, sosyalistler ve yazarları hep saldırıya uğramıştır..
Genel başkanı Erkan Baş parlamentoda önemli çıkışlar yapıyor, fikirler ve çözümler üzerinden siyaset yapıyor. Toplumda seviliyor. Son zamanlarda siyasal gündemde en çok konuşulan isimlerden biri.
TİP Listesi ile seçimlere katıyor. Genel başkanı siyasete yeni bir ses getirdi. Eskişehir'de de listesini açıkladı.
Adaylık başvurusu yapanların sayısı oldukça fazla.
İddiaları var. Bir milletvekili çıkartacağız. Diyorlar ki; TİP saray iktidarının baskısından ve zulmünden, nefes alamayan tüm ezilenlerin sesi, soluğu olma iddiasıyla yola çıktı. Bu bilinç ve sorumlulukla milletvekili adaylarımız da bu mücadelede ben de varım dedi.
Eskişehir'de ki listede 1'inci sıra da kurye var… Kuryeler dakiktir, zamanında emaneti teslim ederler.
Sanatçıların aday gösterilmeleri çok daha anlamlı geliyor.
Ne güzel.
CHP' nin aday listelerinde yer alan isimler partililerin tabanında kabul görmedi. İşin gerçeği de bu. Şimdi belli kesimlerdeki hoşnutsuzluk var. Adayları yetersiz ve yanlış bulanlar bir oy İŞÇİ partisine diyor. Oldukça etkililer. CHP düşünsün.
Polit bürosu düşünsün.
Çok bilenler düşünsün
CHP bu hale neden, nasıl getirildi..


TİTO' NUN ARTIĞIYMIŞ..
BBP' Mustafa Destici' nin çıktığı bir kanalda, ekranlardan Erkan Baş için birazda eleştiri sınırlarını aşan bir dil kullanmış. TİTO zihniyetinin artığı demesi hiç hoş değil..
Hele, Alman istihbaratına çalışıyor açıkça iftiradır. Ne olduğunu en iyi 'MİT' bilir.
ERKAN BAŞ, diyor ki; Bu şahsı ciddiye almam ama burada mesele ben değilim. Hakaret edilen ülkemizdeki milyonlarca Yugoslavya göçmenidir. Ajan diye itham edilen Almanya'da doğmuş milyonlarca işçi çocuğudur. İşte ırkçılık budur. Suyun öte tarafının, gurbetteki emekçilerin haysiyetine yenileceksiniz!
ERKAN BAŞ, Yaşamak için sosyalizm kitabında anlatıyor. Wikipedi de öz geçmişi var. Açık kaynak. Mustafa Destici o kadar bilgisiz ki. Bilinen bir şeyi, sanki yeni bilgiymiş gibi alman ajanıymış gibi iftira atıyor. Kendisi Almanya doğumlu. Babası Yugoslavya'dan göç etmiş. İstanbul' da, Pendik' te, Adana' da, Eskişehir' de ve birçok Yugoslavya'dan gelen Boşnak, Pomak, Torbeş, Arnavut, Türk göçmen var.
Hatta Balkan harbinde gelen, sürgün edilen muhacirler var. Halbuki birazcık balkan tarihini, Yugoslavya tarihini okusa, bilgi sahibi olurdu.
Yugoslavya'da Boşnaklar Sırpça konuşur. Dilleri Slav'dır. Bizde torbeş olarak bilinen Makedon asıllılar ise, Bulgarca- Sırpça melez karışık bir Slav dilini konuşur. Birbirleri ile çok kolay anlaşırlar.
Arnavut olarak bilinenlerde orijinali 'alban' yani 'shiptar' dır' ve Latin grameri ve Latincenin alt kümesi olan bir dili kullanır.
Hırvatlarda Katolik' tir.. Slav dilini ve kril alfabesini kullanırlar. Sırplar Ortodoks'tur. Boşnakların bir kısmı eski Ortodoks olanı olduğu gibi, Osmanlı yönetiminde Müslüman olmuşlardır. Torbeşler, Makedon asıllıdır ..Ortodoks olanı olduğu gibi, Müslümanlığı kabul edenlerde vardır. Kril alfabesi kullanırlar.
Albanların ( shiptar) ların Ortodoks, Katolik olanı olduğu gibi 'orta Yugoslavya' dakiler Müslümandırlar. Müslümanlarda aralarında alevi-Bektaşi ve Nakşi olanları da vardır. Latin alfabesini kullanırlar.
Şimdi, gelelim soyadları meselesine. Soyadları o zamanki siyasal ve sosyolojik bir değişkendir. 2. dünya savaşından sonra, TİTO zamanında kütük düzenlemelerinde kayıtlara işlenmiştir. Bulgaristan' da benzer şeyler olmuştur. Romanya' da da.
Yuso, Boşnakça' da Yusuf ismi karşılığıdır. Yusoviç ise Yusufoğlu demektir. Bunu bile bilmiyor. Keşke DESTİCİ Türk bayrağı ve Türk' VATANDAŞLIĞI yerine kürtçü' lüğü savunan Hüda-Par' a da iki laf edebilseydi..
Hani ne diyeyim!. Halkı kin ve düşmanlığa sevk etmeyi bırakın anayasa ve ceza yasalarını ahlaken de doğru değildir. Aklıma, İmamoğlu için Pontuslu demediler mi?
Oturduğu koltuk kendisine hiç yakışmıyor.
****.
Destici, bilinen bir konuyu, sanki ilk defa gündeme getirir gibi söylemesi 'akıl dışı' olduğu gibi, bu konuda hiçbir bilgi sahibi olmadığını gösteriyor. Biraz 'balkan' tarihini detaylı bilseydi, bu hatayı yapmazdı. Osmanlı'nın akıncıları buralara gittiklerinde Alperenler'di..Alevi- Bektaşi idiler.. Oralara, AHMET YESEVİ' nin Türk- Anadolu İslam'ını Sucaattin Veli, Gül baba (Macaristan) tarafından götürmüşlerdir. Bakınız BALKAN tarihine çok kıymetli araştırmalar var.
Efendim defalarca oraya gitmesi bilgi sahibi olduğu anlamına gelmez. TİTO zamanında gitti mi? Önemli olan o..
O zaman oranın gelişmişliğini gördü mü? Üsküp'te Atatürk bulvarını görmüştür herhalde. TİTO' nun Atatürk'e olan sevgisini biliyor mu? Atatürk'ün çizgisini takip ettiğini ve büyük bir hayranlık duyduğunu biliyor mu?
Oralarda, Atatürk sevilir. Ecevit sevilir. Tayyip Erdoğan sevilir. Bulgaristan'da ise bunların yanında Özal' da sevilir.
*****
YUGOSLAVYANIN birliği bütünlüğü için TİTO çok büyük mücadele vermiştir. Çok etnikli bir yapıyı ulus devlet halinde tutmak çok zordur. Balkan coğrafyasının en kadersiz bölgesidir.
TİTO öldükten sonra Yugoslavya parçalandı. TİTO kendisi Hırvat kökenlidir ve her türlü Irkçılığa, mezhepçiliğe karşıydı. Ulusalcıydı ve milletleri bir arada tutmak için çaba gösteriyordu. İngiliz -Amerika ortaklığı kendisini destekliyordu. Sonrasında Fransa ve Almanya'da katılmıştır..
Evet, Almanya son dönmelerde TİTO' yu çok desteklemiştir. Almanya' ya çalışmak için gitmek isteyenler serbestçe gitmişlerdir. En çok gidenlerde Boşnaklar ve Shiptar'lardır.
*****
TİTO bağlantısızlar blokunun lideridir ve 3. Yol olarak ne Amerika, ne Rusya, ne Çin demiştir. Reformisttir. 5 dil konuşulurdu ve her toplumun kendi okulları vardı. Silahaltına alınan Müslümanlara, Ramazan ayında farklı bir uygulama da yapılır onlar oruç tutarlardı. Kendi kazanları bile ayrıydı. Orduda Müslüman subaylarda vardı..
Ayrıca TİTO Marksist ve Leninist değildi. 2. Dünya savaşı sonrası Stalin'le yapılan askeri yardım anlaşmaları bozarak, batınında destekleri ile Sovyet askerlerini geriye göndermiştir.
Komünist parti vardır ama adı kalmıştır. Onun için balkanlarda Yugoslavya' nın TİTO zamanında gerçekten bir denge unsuru olmuş, Sovyetler Çekoslovakya'yı işgal ederken, TİTO karşı durmuştur. Türkiye'de ise Mehmet Ali Aybar karşı çıkmıştır.
Onun için Balkan tarihinin detaylarında çok sırlar vardır… Sayın Destici' ye önerim… Üsküp üniversitesinde Osmanlı arşivi var araştırmalar var, değerli Osmanlı tarihçileri var. Bizim arşivimiz de oralarda…
Politika yapma uğruna biraz daha kırıcı olmayan üslup çok önemli… Zira birçok konuyu bilmiyor olabilirsiniz. Soyadı ise, farklı bir araştırma konusu… Zira dil bir sosyolojik bir kavram. Hele ırkçılık yapmak çok tehlikelidir. Zira, bilgi sahibi olmadan fikir sahibiymiş gibi ahkam kesmek yakışmıyor..
Hani yerli ve millik var. En çok ta balkanlardan ve Kafkaslardan gelenlerde var. Merak etmeyin siz. Öyle TİTO artığı falanda kimseye demeyin. En azından, kafa kesen Hizbullahçı değiller.
Hepsi millici ve anti emperyalisttir..Atatürkçü'dür.
Aman Destici! Bilmediğiniz konularda ne olur ahkam kesmeyin ve suyun öteki yakasına laf söylerken, destiyi kırmayalım emmi.