Zafer Çatel yazdı.

Yunan demek mitoloji demektir. Çok tanrılı ve çok tanrıçalı bir inanç sistemi vardır. Neredeyse her şeyin bir tanrısı vardır..
Çok tanrılı inanışlar dönemi..
Bu tanrılar içinde en popüler olanı ve bilineni ZEUS..
PANDORA 'nin, Eski yunan medeniyetindeki felsefik ve mitolojik önemi büyüktür.
Zeus önemli bir tanrıdır ve kötülük yapan insanları cezalandırmak için, çok güzel bir kadın olan 'PANDORA' yı yaratmıştır.
Çeşitli, mitolojik versiyonları vardır. Ben bir tanesini seçtim...
PANDORAYI Neden yaratmıştır? O gün bugün tartışılır? Zeus'un en yüksek tepede yanan bir 'ateşi' vardır. Promethus'un kardeşi 'Epimetheus' kendisinden bu 'ateşi' çalmıştır ve bu ateş insanlara verilmiştir.
Epimetheus Pandora' ya aşık olur. Kardeşi Prometheus kahindir.. Kardeşini sürekli ikaz etmiştir, uyarmıştır.. Fakat, uyarılara kulak asmayan Epimetheus, Pandora ile evlenmiştir..
Eski yunan medeniyeti bununla başlandığı söylenir. Binlerce yıldır bu mitolojik hikaye bugüne kadar gelmiştir.
Pandora'nın kutusunda ne var? Pandora'nın Kutusunun gizemi nedir?
Zeus, 'Pandora' yla evlenen Epimeteus'a bir 'çamurdan yapılmış olan çömleği düğün hediyesi' olarak hediye eder..
Aslında bu düğün hediyesi bir kutu değil topraktan yapılmış bir çömlektir.
Düğün hediyesinin gizemi ise, Zeus'un bu hediyenin asla açılmaması gerektiğini söylemesidir. Nedeni ise, bu kavanozun içinde kötülük olmasıdır.
Zeus bu kutunun içindeki kötülüğü insanlardan intikam almak için yaratmış olduğu, 'güzel pandoranın' açmasıdır!
Pandora merakına yenik düşmüştür ve düğün hediyesini açmıştır. Nedeni ise, PANDORA'nın hediyedeki gizemi merak etmesidir. Efsaneye göre, kavanozun kapağı açıldığında kavanozda saklı duran 'kötülük' dünyaya yayılmıştır.
Bunu, PANDORA fark eder ve hemen kapağı kapatır. Bu durum efsaneye başka bir boyut katar.
Çünkü Pandora, Zeus tarafından intikam almak için yaratılmıştır. Fakat 'PANDORA', kötülüğün yayılmasını önlemek için, kavanozun kapağını tekrar kapatarak engellemeye çalışmıştır.
MERAK DUYGUSU
Pandora merakına yenik düşerek kavanozun kapağını açması 'kadınların merak duygusunu' temsil etmektedir.
Bu efsaneyle ilgili farklı söylentiler de mevcuttur. Pandora kavanozu açtığında kötülüğün bütün dünyaya yayıldığı da söylenmektedir.
Bütün dünyada bilinirliliği ve popülerliği oldukça fazla olan ve Hollywood filmlerine de konu olmayı başarmış Pandora'nın efsanesi, bu şekilde mitolojideki yerini almış durumdadır.
PROMETENİN ATEŞİ..
Antik çağlarda tanrılar tanrısı Zeus'un keyfiliğine kafa tutan kahramandır. Efsaneye göre ateş ilkel çağlarda, Tanrı Zeus'un tekelindeydi. İnsanlar, soğuk havalarda üşüyorlar; yemeklerini çiğ olarak tüketiyorlar, çok sıkıntılar çekiyorlardı
Promete ise, bir 'yarı tanrı' idi. Mitolojide bunlara 'TİTAN' denir. Tanrılardan farkı ölümlü olmalarıdır. İnsanlar, sıkıntı içindeyken Zeus, bu ateşi kendi gücü ve egemenliğinin bir nişanesi olarak tekelinde tutuyormuş. Promete, yanında şarap götürerek ateşin bekçisi olan arkadaşını sarhoş etmiş ve tutuşturduğu bir meşaleyi bayırdan aşağı koşarak, insanlara ulaştırmış. İnsanlar çok mutlu olmuşlar ama bu 'karşılıksız iyiliğin' bedelini ödemek Promete'ye düşmüş.
Zeus, kendisine ait olan ateşin, insanların eline geçmesine çok kızmış. Promete'yi dağda bir kayaya zincirleyip aç ve susuz bırakmış. Bununla yetinmeyip, ana bir kartal musallat etmiş. Kartal, her sabah geliyor, kayaya zincirlenmiş Promete'nin göğsünü parçalıyor ve ciğerlerini yiyormuş. Akşam olduğunda gidiyor; sabaha kadar yaraları iyileşen Promete, ertesi gün aynı işkence yeniden yaşamak zorunda kalıyormuş. Promete'yi bu ağır işkenceden iyi yürekli 'Herkül' kurtarmıştır.
Efsane böyle.
KÖTÜLÜKLER VE İYİLİKLER..
Yeryüzüne bütün kötülükler, 'Pandora' ile birlikte bu kutuyla gönderilmiştir. Tek yapılmaması gereken ise, bu kutunun açılmasıdır.
Bilirsiniz.. Günümüzde, dedikoduyu seven politikacılar hep bu lafı söylerler.. 'Açtırma kutuyu söyletme kötüyü' deyiminin kökenini de bu hikayemizle bildirmiş olduk. Ayrıca Pandora'nın kutusunu açtırma deyimi de, gün geçtikçe yayılan bir 'deyim' haline gelmiştir.
Bu deyimin anlamı da, denetlenmesi imkansız, denge bozucu hareketlerde bulunma! Dır. Denetlenmesi güç hareketin kökeni Pandora'nın kutuyu açtığı anda 'dönüşü olmayan bir girişimde bulunmasına dayanır'!
Mitolojik Herkül size, ne çağrışımlar yapıyor?
En sonunda ise, ' kutunun içinden tek bir iyilik çıkar efsane' de o da, kavanozun dibine hapsedilmiş olan 'umuttur'!.
'Umut' aslında en büyük kötülüktür.. Çünkü yaşamımız kısıtlı. Umut aslında yaşam zamanındaki işkenceyi uzatır.. Bu gün yarın diyerek! Avutuluruz. Kutunun içinde tek kalan ise, insanları bu kadar olumsuzluk karşısında avutan, insanlığın tek ilacı olan 'UMUT' tur.
Köşe yazarları bunu bazen yazının içeriğinde kullanırlar. Bir gizemi saklar gibi, sanki bu kutu. Acaba içinden ne çıkacak?
Meraklanır insan. Kutuların içindeki nelerdir? Açılmadıkça acabalar? merak konusu olur!.
Kutular çok önemlidir. Herkesin beyninde bir kara kutusu vardır. Kutu deyince akla çok kutular gelir. Kutu kutu pense, Helvayı yerse?
Mücevher kutusu, makyaj kutusu, saat kutusu, ilaç kutusu, ayakkabı kutusu...
Önümüzdeki yeni Türkiye düzeninde ne? kutular açılacak!
FETÖ nün kutusu. Zarrab'ın kutusu...Adnan Oktar'ın kutsusu, tarikat kutuları..
Merak etmeyin, hukukun işletildiği ve Demokrasiye geçildiğinde hepsi ortaya dökülür..
UMUTLA BEKLİYORUZ!
Fakirin tek ekmeği..
Ülkemize hukuk ne zaman gelecek diye?
Demokrasi ne zaman gelecek diye?
Adalet ne zaman gerçekleşecek?
Açtırmayın kutuyu! ...
UMUT!
Politik arena da UMUT lafını Ecevit kullanmıştı 1977 seçimlerinde. Büyük bir başarı yakalamıştı..% 42..Bu oy oranını CHP bir daha yakalayamadı..
Muharrem İNCE şimdi CHP' de 'UMUT' rüzgarlarını estiriyor. Yakaladığı % 31 oranla yelkenleri şişirmişti. Şimdi kurultaya hazırlanıyor.. Bir zamanlar BÜLENT ECEVİT UMUT' tu.. Sonra 'unut' oldu. Bakalım! İNCE UMUT olabilecek mi?
Tevfik Fikret PROMETHUS şiirindeki mısrasın da şöyle demektedir..
Gökten deha-yi narı çalan kahramanını...
Varsın! Bulunmasın bilecek nam ü şanını!