Vaiz Yahya Demirörs'ün yazısı...
Kur'an'da 110 yerde geçen ahiret kelimesi, yüzlerce yerde geçen ahiret halleri ve ahiret hayatına ait durumlar İslam'da Allah'a iman ile birlikte iman esasıdır.Ahiret hayatı, ölüm veya kıyametin kopması, hesabın görülmesi ve hesap sonrası ebedî hayatın başlaması şeklinde üç merhaledir.
Ölüm
Ölüm, dünya hayatının bitmesi ile berzah hayatının başlamasını ifade eder. Berzah, ölümle başlayıp yeniden diriltilmeye (ba's) kadar sürecek olan ara dönem, dünya ile ahiret arasındaki mahiyeti bilinmeyen, kişi öldükten sonra da onun kabir hayatını içine alan alemdir. Efendimiz (a.s.) 'Kabir ya cennet bahçelerinden bir bahçedir veya cehennem çukurlarından bir çukurdur.' demiş ve kabrin ahiret duraklarının ilki olduğunu buyurmuştur. Kabirde sorgu-sual vardır ve kişi vereceği cevaplara göre kabir (berzah) hayatına devam eder. Kabirde müminler rahat ve nimet içinde olurlarken diğerleri azap içinde olurlar.
Sûr
En büyük meleklerden İsrafil Aleyhisselam'ın mahiyetini bilmediğimiz bir şeye üflemesidir. İlk üfürülme ile kıyametin kopması gerçekleşecek ve bütün canlılar ölecek, sonra ikinci kez üfürülecek ve bütün insanlar kabirlerinden dirilerek kalkacaklardır.
Kıyamet
Kur'an-ı Kerîm'de kıyameti tasvir eden ayetlerin sayısı 400'e yakındır. Kur'an-ı Kerîm'de kıyamet 'Saat' kelimesiyle ifade edilmiş ve zamanını Allah'tan başka hiç kimsenin bilemeyeceği belirtilmiştir.
Ba's
İkinci sûra üfürüldükten sonra, bütün insanların kabirlerinden diriltilmeleridir.
Haşir ve Mahşer
Allah'ın bütün insanları ve cinleri hesap görmek için toplamasıdır. Toplanılan yere mahşer yeri veya Arasat Meydanı denir. O günün dehşetinden kadın ve erkeklerin birbirlerine bile bakamayacakları, herkesin kendi derdine düşeceği çok çetin bir gündür. Allah'ın mümin ve salih kullarına ise korku yoktur.
Neşir
İnsanların mahşerde hesapları görüldükten sonra cennet ya da cehenneme gönderilmek üzere dağılmalarıdır.
Sorgu ve sual
Hz.Peygamber (a.s.) 'Bir gün Rabbinize kavuşacaksınız, O bütün hareket ve davranışlarınızdan sizi sorguya çekecektir.' buyurmuştur.
Mizan ve Hesap
İnsanların dünyada yapıp ettiği her şeyi ölçüp tartacak olan mahiyetini bilmediğimiz tartıdır. Kur'an-ı Kerîm'de, bu durum 'terazilerin (tartıların) ağır yahut hafif gelmesi' (A'raf, 8-9) şeklinde ifade edilmiştir. İyilikler, salih ameller, sevaplar bu tartıda ağır gelecektir. Tartıları ağır gelenler kurtuluşa erecek, tartıları hafif gelenler ise hüsranda kalacaktır.
Sırat
Cehennemin üzerinde bulunan cennete geçiş yoludur.
Şefaat
Ahirette bütün peygamberlerin Allah'ın izniyle şefaat etmeleri haktır ve gerçektir. Şefaat demek, günahı olan müminlerin bağışlanması, olmayanların daha yüksek derecelere erişmeleri için peygamberlerin ve Allah katındaki dereceleri yüksek olanların Allah'a dua etmeleri demektir.
Müslümanlara düşen görev, şefaate güvenip dinin gereklerini terk etmek değil, şefaate layık olmak için çalışıp çabalamaktır.
Araf
Araf cennetle cehennemi birbirinden ayıran bölgedeki surun yüksek kısmıdır. İyi ve kötü amelleri eşit olan kulların bir müddet duracakları yerdir. Sonra onlar da cennete girerler.
Cehennem
Cehennem Kur'an-ı Kerim'in 77 ayetinde geçer. Kafirlerin, münafıkların, zalimlerin, gerçeğe boyun eğmeyenlerin hakka tabi olmayanların ve bağışlanmamış günahkarların ahirette azap görecekleri yerdir. Her türlü elem, ıstırap, azap, işkence ve aşağılamanın olduğu korkunç bir yerdir. Müslümanlardan cehenneme düşenler bir müddet sonra azapları sonlandıktan sonra çıkartılarak cennete koyulurlar. Müslümanlar cehennemde ebedi kalmayacaktır.
Cennet
Ebedî saadet yurdudur. Kur'an-ı Kerîm'de 147 yerde geçer. Ahirette, iman edip salih amel işleyenler için vadedilen sonsuz mutluluk yurdudur. Cennette hiçbir sıkıntı ve yokluk yaşanmayacak, her tür talep fazlasıyla karşılanacaktır. Cennet ve cehennem ebedidir, sonsuzdur. Cennet nimetlerini akla ve hayale gelmeyen sonsuz lüks ve konfor, sürekli barış ve huzur, maddi ve manevi tatmin ,huzur ve bütün bunları saran ebedi bir yaşam olarak tasvir edebiliriz. Cennette kötülük ve eksiklik bulunmaz.
GÜNÜN DUASI
Allah'ım! Ebedî yaşayacağım ahiret hayatımı benim için hayırlı eyle! Hayatı her türlü iyiliği artırmama vesile kıl! Ölümü de her türlü kötülükten kurtuluşuma vesile eyle!' (Müslim, Dua, 71)